Εν αναμονή των NFP τα GBP/USD και EUR/USD

Το USD ενισχύεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες έναντι των GBP και EUR, κυρίως λόγω των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα δύο ζεύγη (GBP/USD και EUR/USD) βρίσκονται αυτή τη στιγμή καθηλωμένα κάτω από τα ψυχολογικά τους όρια, στο 1.3000 και στο 1.1100 αντίστοιχα.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του USD, βέβαια, παίζουν παράλληλα και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ. Σήμερα, όμως, αναμένεται μια από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις του μήνα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού: τα NFP (Non Farm Payroll – Έκθεση για την μισθοδοσία εκτός γεωργικού τομέα), τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν αρκετά την πορεία του USD.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σήμερα την πρόσθεση 180.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα ο δείκτης της ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί λίγο, στο 4,8% για τον Ιούνιο. Τέλος, ο μέσος όρος κερδών αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση.

Αν οι παραπάνω εκτιμήσεις επαληθευθούν ή ξεπεραστούν, η εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα, όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex να προετοιμαστούν για ενίσχυση του USD. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως ενδεχομένως οι ισοτιμίες των GBP/USD και EUR/USD θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Χθες, πάντως, το GBP/USD έχασε αρχικά κι άλλο έδαφος και βρέθηκε στο επίπεδο του 1.2880, πριν επιστρέψει στο 1.2950. Σήμερα, από την άλλη, βρίσκεται στο 1.2932, εν αναμονή της ανακοίνωσης των NFP. Το EUR/USD, από την άλλη, παραμένει σταθερό στα επίπεδα κάτω του 1.1100, με την ισοτιμία του σήμερα να μην ξεπερνά το 1.1074.