Εν μέσω πτωτικής τάσης το GBP/USD

Οι φήμες που ακούγονταν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όσον αφορά στις διαθέσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαδικασία του Brexit, είχαν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για το GBP/USD, καθώς το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα έφερε την ισοτιμία του στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Είναι χαρακτηριστικό πως με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών η ισοτιμία του GBP/USD κατρακύλησε στο 1.1986.

Η σημαντική πτώση (άνω του 1,5%) οφείλεται στις φήμες του Σαββατοκύριακου, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το επερχόμενο Brexit. Οι φήμες παρουσίαζαν την πρωθυπουργό Theresa May αποφασισμένη για ένα hard Brexit που θα σήμαινε αποχώρηση της χώρας από την ενιαία αγορά και θέσπιση νέων συμφωνιών με κάθε χώρα ξεχωριστά.

Εξαιτίας των φόβων που προκλήθηκαν στις αγορές, λοιπόν, οι πιέσεις των πωλητών ήταν έντονες και η ισοτιμία του GBP/USD ακολούθησε μια ισχυρή πτωτική τάση. Σύντομα, όμως, η Theresa May φρόντισε να διαψεύσει τις φήμες, χαρακτηρίζοντάς τις απλές εικασίες. Χάρη σε αυτή την παρέμβαση, το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών έφερε το ζεύγος σε υψηλότερα σημεία.

Σύντομα, λοιπόν, το GBP/USD επανήλθε πάνω από τα επίπεδα του 1.2000 και πλέον κυμαίνεται κοντά στο 1.2050. Βέβαια, οι ανησυχίες των αγορών παραμένουν και το ζεύγος δε μοιάζει διατεθειμένο να αναστρέψει την πορεία του. Ωστόσο, κάθε φόβος και αμφιβολία αναμένεται να διαψευσθούν (ή να επιβεβαιωθούν) κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένη για την Τρίτη ομιλίας της Theresa May.