Εξακολουθούν οι πιέσεις στην ισοτιμία του EUR/USD

Το EUR/USD βρέθηκε πριν μερικές ώρες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, καθώς οι πιέσεις το έφεραν στο επίπεδο του 1.1800, αλλά φαίνεται πως το ζεύγος ετοιμάζεται να επανέλθει. Οι αναλυτές της αγοράς forex, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς οι πιέσεις προς το ζεύγος συνεχίζονται και οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό πρόβλημα: τις διαφωνίες ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξαγωγές και εισαγωγές εμβολίων.

Τα προβλήματα που έχουν καθυστερήσει τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει νέα ρήξη ανάμεσα στις σχέσεις των δύο πλευρών και οι απώλειες είναι πολλές. Το πρόγραμμα εμβολιασμών της Ε.Ε. έχει καθυστερήσει σημαντικά, η AstraZeneca έχει γίνει ο αγαπημένος αποδιοπομπαίος τράγος των Ευρωπαίων ηγετών και το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την Ευρώπη.

Οι προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις του ζεύγους

Οι πιέσεις που έφεραν το EUR/USD στα επίπεδα του 1.1800 πριν μερικές ώρες έχουν χαλαρώσει και το ζεύγος φαίνεται ικανό να αυξήσει την ισοτιμία του (αν και προς το παρόν δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 1.1810). Οι οικονομικοί αναλυτές, όμως, είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι και εναποθέτουν την όποια ελπίδα στην επερχόμενη συνάντηση των Άγγλων και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αναζητηθεί μια έστω προσωρινή λύση, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι εισαγωγές και εξαγωγές.

Οι αναλυτές, όμως, κάνουν λόγο, όχι για ειρήνη ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε., αλλά για προσωρινή ανακωχή. Αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις μπορεί να υποχωρήσουν προσωρινά, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουν σημαντική άνοδο στην ισοτιμία του EUR/USD.