Εξαντλείται η ανοδική πορεία του EUR/USD

Οι πιέσεις που δεχόταν τις τελευταίες ημέρες το αμερικανικό δολάριο (USD), λόγω των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων που λήφθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ, έχουν υποχωρήσει και το ίδιο έχει συμβεί και με την ανοδική τάση που έστειλε σε υψηλότερα επίπεδα το EUR/USD τις τελευταίες ημέρες. Οι αγορές έχουν καθησυχάσει αρκετά, σχετικά με τα μέτωπα που φαίνεται πως έχουν ανοίξει οι ΗΠΑ (με Συρία, Ρωσία και Κίνα, μεταξύ άλλων), με αποτέλεσμα το USD να κερδίζει ξανά λίγο από το χαμένο έδαφος.

Χάρη στην εμπιστοσύνη που δείχνουν ξανά οι αγορές στο USD, η ισοτιμία του EUR/USD ναι μεν αυξήθηκε και σήμερα, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς, σε σχέση με τους αντίστοιχους των τελευταίων ημερών. Το ζεύγος κινήθηκε αρχικά στα επίπεδα του 1.2330 και πλέον κινείται ανάμεσα στο 1.2350 και στο 1.2360.

Υποχωρούν οι πιέσεις προς το USD

Οι βασικοί λόγοι που το USD έχασε τόσο έδαφος στην αγορά του forex τις τελευταίες ημέρες έχουν να κάνουν με την πολιτική των ΗΠΑ και του Προέδρου Trump. Το πρώτο μέτωπο άνοιξε πριν μερικές εβδομάδες, όταν όλοι ήταν πεισμένοι πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οικονομικό πόλεμο με την Κίνα. Και, όπως είναι φυσικό, οι αγορές ανησύχησαν ακόμη περισσότερο όταν ανακοινώθηκε το στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Παράλληλα, η ρητορική του Προέδρου Trump δεν έκανε τίποτα για να διασκεδάσει την ανησυχία των αγορών – το αντίθετο, μάλιστα. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να “μαλακώνει” (τουλάχιστον, με βάση τα όσα δηλώνει). Παράλληλα, όπως δείχνουν οι ενδείξεις, το πρόσφατο στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία θα είναι μεμονωμένο και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το USD συνεχίζει μεν να δέχεται πιέσεις, αλλά αυτές μάλλον εξαντλούνται. Και, ενώ δε φαίνεται στον ορίζοντα κάποια άμεση αναστροφή της ανοδικής τάσης του EUR/USD, οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η άνοδος δεν πρόκειται να συνεχιστεί με την ίδια ένταση τις επόμενες ημέρες.