Επέστρεψε σε ανοδική πορεία το GBP/USD

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε την εβδομάδα με πτώση, το GBP/USD επέστρεψε σε ανοδική πορεία από την Τετάρτη και πλέον βρίσκεται στα επίπεδα του 1.3650, χάρη σε μια σειρά θετικών εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ζεύγος κινείται ανοδικά και έχει ήδη καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Βασική αιτία για την άνοδο του GBP/USD είναι οι εξελίξεις στον τομέα του Brexit, που μπορούν να διευκολύνουν τις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται το αμερικανικό δολάριο (USD), εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επενδυτές προτιμούν πλέον συναλλαγές με περισσότερο ρίσκο.

Οι παράγοντες της ανοδικής πορεία του GBP/USD

Το GBP/USD ξεκίνησε να κινείται ανοδικά από την Τετάρτη, μετά από κάποιες ανακοινώσεις που αφορούσαν στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να καταργήσει έως και το 50% των ελέγχων στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Βόρεια Ιρλανδία, σε κατηγορίες αγαθών όπως τα φάρμακα, γεγονός που θα διευκολύνει σε τεράστιο βαθμό τις μεταφορές και θα λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Brexit. Η εξέλιξη αυτή θα ευνοήσει την αγγλική οικονομία και ήδη έχει δώσει πάτημα στη στερλίνα (GBP) για άνοδο.

Βέβαια, οι επενδυτές παραμένουν ακόμα επιφυλακτικοί απέναντι στο αγγλικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα την πτώση του δείκτη FTSE, αλλά αυτό απλά ενισχύει περισσότερο την πορεία του GBP/USD. Παράλληλα, μηδενικό αντίκτυπο φαίνεται να είχαν και κάποιες αρνητικές οικονομικές ανακοινώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες δε φαίνεται να επηρέασαν όσους είχαν σκοπό να στηρίξουν το GBP/USD.