Επανέρχεται από το ιστορικό χαμηλό το GBP/USD

Η νέα απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια έφερε μια ακόμα αύξηση στην ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου (USD), με αποτέλεσμα τα αντίπαλα νομίσματά του να βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ένα “θύμα” της απόφασης ήταν η αγγλική στερλίνα (GBP), η οποία έχασε πολύ έδαφος έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, το GBP/USD έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 37 ετών, στα 1.1200, εξαιτίας των νέων εξελίξεων. Πλέον, όμως, κινείται ξανά ανοδικά, έχοντας ξεφύγει από το ιστορικό χαμηλό, στα 1.1250.

Η πορεία του GBP/USD

O πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αναγκάζεται να παρέμβει για μια ακόμα φορά, αυξάνοντας τα επιτόκια (για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα). Η κίνηση αυτή καταπόντισε το χρηματιστήριο, αλλά έδωσε νέα ώθηση στο USD, το οποίο κέρδισε ξανά έδαφος έναντι των αντιπάλων του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πορεία του GBP/USD, η οποία ξεκίνησε την ημέρα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 37 ετών. Η ισοτιμία του ζεύγους βρέθηκε στα 1.1200, αλλά σύντομα οι επενδυτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν πίσω κάποια (έστω ελάχιστα) κέρδη. Αυτή τη στιγμή, το ζεύγος κινείται ξανά ανοδικά και βρίσκεται στα 1.1250.

Οι επενδυτές, πάντως, παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία του GBP/USD, το οποίο αναμένεται να κερδίσει έδαφος τις επόμενες ημέρες. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του μήνα, ενώ παράλληλα και το ενεργειακό πλάνο της νέας πρωθυπουργού μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο GBP.