Επανέρχεται η δράση στο EUR/USD;

Τις τελευταίες ημέρες, το EUR/USD δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι κινήσεις της ισοτιμίας του είναι μετρημένες και συνήθως προς το πλάι. Το ζεύγος νομισμάτων δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, και έπειτα παρέμεινε σταθερό στα ίδια επίπεδα πάνω-κάτω.

Αναλυτικότερα, την ημέρα μετά το δημοψήφισμα, η ισοτιμία του EUR/USD έπεσε στο χαμηλό του 1.0909. Έπειτα, αυξήθηκε σημαντικά και άγγιξε το 1.1185, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων ημερών. Τέλος, τις τελευταίες 10 ημέρες μοιάζει παγιδευμένο ανάμεσα στα επίπεδα του 1.1121 και του 1.10152.

Η απραξία αυτή στο… μέτωπο του EUR/USD, όμως, αναμένεται να δώσει τη θέση της σε δράση, καθώς σύντομα αναμένουμε την προγραμματισμένη συνάντηση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως δύσκολα θα προκύψει κάτι νέο από τη συγκεκριμένη συνάντηση, όσον αφορά στην οικονομική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον τις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν.

Αναλυτικότερα, ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, θα προχωρήσει σε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνάντησης. Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχομένως να περιέχουν στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, ακόμη κι αν η συγκεκριμένη συνάντηση δεν αλλάξει κάτι άμεσα. Ακόμη και η αναφορά σε ενδεχόμενη μελλοντική μείωση των επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλωστε, θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική πίεση στο ευρώ και ενδεχομένως μειώσει ακόμη περισσότερο την ισοτιμία του EUR/USD.