Επανέρχεται σε ανοδική πορεία το GBP/USD

Mετά από μία εβδομάδα έντονων πιέσεων που δέχθηκε το GBP/USD, λόγω των εξελίξεων για το Brexit, το ζεύγος ξεκίνησε και πάλι να κινείται ανοδικά, κυρίως χάρη στις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το νομικό δικαίωμα να ανακαλέσει μονομερώς την απόφαση του Brexit.

Οι δηλώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα η ισοτιμία του ζεύγους να εκτοξευθεί πάνω από το όριο του 1.2800 και να φτάσει ακόμη και στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, στο 1.2825. Το GBP/USD, όμως, δεν ωφελήθηκε μόνο από την ενίσχυση της αγγλικής στερλίνας, αλλά και από τις πιέσεις που δέχεται από την αρχή της εβδομάδας το αμερικανικό δολάριο.

Αισιοδοξία στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαισιοδοξία στις ΗΠΑ

Οι δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα λειτούργησαν θετικά και έφεραν αισιοδοξία στις αγορές, οι οποίες αποφάσισαν να εμπιστευθούν ξανά το GBP, ενισχύοντας έτσι την ισοτιμία του. Η αισιοδοξία έχει από τη μία βάση, αλλά το ενδεχόμενο μονομερούς ακύρωσης του Brexit θα πρέπει να περάσει και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που θα αποφασιστεί. Οι αγορές, όμως, στέκονται στον αισιόδοξο τόνο, ο οποίος ενισχύεται ακόμη περισσότερο από ανακοινώσεις οικονομικού χαρακτήρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Το USD δέχεται πιέσεις από την αρχή της εβδομάδας, με αφορμή τον μαινόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε κάποια αισιοδοξία για την επίλυση των προβλημάτων, ωστόσο, αυτή έχει πλέον εξανεμιστεί και φέρνει νέες πιέσεις στο USD.