Επανέρχεται σε ανοδική τροχιά το GBP

Η αγγλική λίρα έχει επανέλθει εδώ και μερικές ώρες σε ανοδική τροχιά και κερδίζει έδαφος έναντι αντίπαλων νομισμάτων, όπως το ευρώ και το δολάριο. Χάρη στη θετική πορεία της λίρας, το EUR/GBP σημείωσε πτώση και το GBP/USD άνοδο, φέρνοντας κέρδη στους επενδυτές που πρόβλεψαν την πορεία του στην αγορά του forex.

Αναλυτικότερα, το EUR/GBP είδε την ισοτιμία του να μειώνεται κάτω από το επίπεδο στήριξης του 0.7735 την Τετάρτη και να κλείνει στο 0.7683. Αντίστοιχα, το GBP/USD κινήθηκε στα επίπεδα του 1.4404-1.4635 και τελικά έκλεισε στο 1.4594, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,90%.

Σημαντικός παράγοντας για την άνοδο της αξίας της αγγλικής λίρας ήταν η οικονομική ανακοίνωση σχετικά με τη βρετανική αγορά εργασίας. Η συγκεκριμένη ανακοίνωσή ήταν θετική (θετικότερη από τις προβλέψεις), με αποτέλεσμα να ενισχύσει τη λίρα έναντι των αντίπαλων νομισμάτων. Η ανάπτυξη της εργασίας ήταν θετικότερη από όσο αναμενόταν, ενώ το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, στο 5,1%.

Η παραπάνω ανακοίνωση, βέβαια, έδωσε μια τονωτική ένωση στην αγγλική λίρα, αλλά πίσω από την ουσία της ενίσχυσής της βρίσκεται ο κατευνασμός των φόβων για Brexit. Αναλυτικότερα, δημοσιεύθηκε μια δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία δίνει προβάδισμα στην παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατορθώνει να ηρεμήσει λίγο τις αγορές.

Η πορεία των ζευγών που περιέχουν το GBP, τέλος, θα κριθεί σήμερα από την ανακοίνωση των πωλήσεων λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αύξηση είναι δεδομένη και οι αγορές περιμένουν να επαληθευθούν οι προβλέψεις τους, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ανοδική τροχιά του GBP.