Επανέρχεται σε υψηλότερα επίπεδα η τιμή του EUR/USD

Το EUR/USD βρέθηκε πριν μερικές ημέρες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ακόμα και κάτω του 1.0000, αλλά το ζεύγος έχει επανέλθει και κινείται πλέον ανοδικά, αν και με αρκετά εμπόδια στο δρόμο του. Η επαναφορά του EUR/USD σε υψηλότερα επίπεδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου (USD), η οποία έχει επιτρέψει στα αντίπαλα νομίσματα (ανάμεσά τους και το ευρώ) να κερδίσουν έδαφος εναντίον του.

Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, λοιπόν, το EUR/USD βρίσκεται πλέον στα επίπεδα του 1.0150, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα συνεχίσει την πορεία του. Οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις του ζεύγους περιλαμβάνουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις εξελίξεις με τον αγωγό Nord Stream 1.

H επάνοδος του EUR/USD

Παρά το γεγονός ότι το EUR/USD κινείται πλέον ανοδικά και έχει ξεφύγει από τα χαμηλότερα επίπεδα που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την πορεία του. Άλλωστε, ο βασικός λόγος για την επάνοδό του σε υψηλότερα επίπεδα είναι η πίεση που δέχεται το USD, εξαιτίας του ότι οι επενδυτές στην αγορά του forex είναι περισσότερο διατεθειμένοι να λάβουν ρίσκο.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις που θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις του ζεύγους. Η πρώτη είναι η πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Ανάλογα με την απόφαση και το ύψος της αύξησης, το EUR μπορεί να κερδίσει ή να χάσει έδαφος. Αντίστοιχα, το ενδιαφέρον των περισσότερων επενδυτών είναι στραμμένο στον αγωγό Nord Stream 1 και στις προθέσεις της Ρωσίας, σχετικά με το αν τον επαναφέρει σε λειτουργία ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης και η ισοτιμία του EUR/USD θα επηρεαστεί αρνητικά.