Επανέρχεται σε υψηλότερα επίπεδα το USD/CAD

Οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Καναδά έχουν επηρεάσει, όπως είναι φυσικό, σε μεγάλο βαθμό την ισοτιμία του USD/CAD στην αγορά του forex και, ανάλογα με τις εκτιμήσεις, το ζεύγος κινείται σε χαμηλότερα ή υψηλότερα επίπεδα. Όπως φαίνεται, το καναδικό δολάριο (CAD) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του νυν πρωθυπουργού της χώρας, Justin Trudeau, στις επερχόμενες εκλογές.

Άλλωστε, η ισοτιμία του USD/CAD έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, στο 1.3071, όταν ανακοινώθηκαν οι προβλέψεις για επικράτηση του Trudeau στις επερχόμενες εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύθηκε η ισοτιμία του CAD, αφού είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι το αντίπαλο κόμμα, το NDP, θα βλάψει την οικονομική και ενεργειακή πολιτική της χώρας. Κάθε φορά, όμως, που επικρατούν φόβοι για αποτυχία του Trudeau να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, το USD/CAD οδηγείται σε υψηλότερα επίπεδα.

Τα ενδεχόμενα των εκλογών ως ρυθμιστές του USD/CAD

Μια ενδεχόμενη αυτονομία του κόμματος του Trudeau στην κυβέρνηση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το CAD, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του USD/CAD να δεχθεί πιέσεις και να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Αντίθετα, αν ο νυν πρωθυπουργός αναγκαστεί να συνεργαστεί με το κόμμα NDP, το οποίο έχει ταχθεί ενάντια σε σημαντικές ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, το CAD θα είναι αυτό που θα δεχθεί πιέσεις και θα φέρει σε υψηλότερα επίπεδα το USD/CAD.

Για του λόγου το αληθές, οι φόβοι για κυβέρνηση συνεργασίας έφεραν σήμερα το USD/CAD σε υψηλότερα επίπεδα, κοντά στο 1.3085. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, πάντως, οι οικονομικοί αναλυτές δεν αναμένουν σημαντικές αποκλίσεις στην ισοτιμία του ζεύγους.