Επανέρχεται σταδιακά η ισοτιμία του GBP/USD

Το GBP/USD ακολούθησε μια έντονη πτωτική πορεία τις τελευταίες ημέρες, κυρίως λόγω των φόβων που κυρίευσε τις αγορές, για ένα hard Brexit που μπορεί να ζημιώσει οικονομικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Έως και χθες, η ισοτιμία του ζεύγους παρέμενε κάτω από τα επίπεδα του 1.2100, αποφέροντας ζημίες σε όσους διατηρούσαν ανοιχτές συναλλαγές στην αγορά του forex, με αντικείμενο το GBP/USD.

Σήμερα, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική και προετοιμάζει το έδαφος για την επαναφορά της ισοτιμίας του ζεύγους σε υψηλότερα επίπεδα. Αναλυτικότερα, το GBP/USD κυμαίνεται τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στο 1.2288 και μοιάζει διατεθειμένο να ξεπεράσει το ψυχολογικό επίπεδο του 1.2300.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αγγλικής στερλίνας (GBP) έναντι του αμερικανικού δολαρίου (USD) – σε μια περίοδο, μάλιστα, που το δεύτερο απολαμβάνει σημαντικής ανόδου – έπαιξε η διασκέδαση των φόβων για ένα hard Brexit. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May, δέχθηκε πως το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιό της για το διαζύγιο ανάμεσα στη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα οι αγορές να σταματήσουν να φοβούνται τις συνέπειες ενός hard Brexit και να ενισχύσουν την ισοτιμία του GBP/USD.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι το ζεύγος δεν έχει να συναντήσει σημαντικά εμπόδια στην ανοδική του πορεία. Το USD, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο τις τελευταίες ημέρες, χάρη στις προσδοκίες των αγορών για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι το USD θα προβάλλει αρκετά επίπεδα αντίστασης στην πορεία του ζεύγους.