Επηρεάζει αρνητικά την τιμή του πετρελαίου ο αποκλεισμός του Κατάρ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τέσσερα κράτη να διακόπτουν κάθε διπλωματική και εμπορική σχέση με το Κατάρ, κατηγορώντας το για στήριξη της τρομοκρατίας, έχουν επηρεάσει την πορεία της τιμής του πετρελαίου και οι αγορές παρουσιάζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές στον αντίκτυπο των γεγονότων.

Ήδη, οι πρώτες μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου έχουν κάνει την εμφάνισή τους, φέρνοντάς το κάτω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι ανησυχίες των αγορών

Οι αγορές παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς αυτές αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εικόνα της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Το Κατάρ, άλλωστε, αποτελεί μέλος του ΟΠΕΚ, ο οποίος πρόσφατα πανηγύρισε τη συμφωνία μείωσης της ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής. Με το Κατάρ αποκλεισμένο, όμως, είναι αμφίβολο το κατά πόσο η συγκεκριμένη συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Παράλληλα, μάλιστα, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα του εμπορικού αποκλεισμού του Κατάρ. Για παράδειγμα, τα πλοία με σημαία του Κατάρ δε μπορούν πλέον να προσαράξουν στα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν, ανεξαρτήτως του σκοπού τους. Αυτό σημαίνει ότι τα τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο θα πρέπει να ακολουθήσουν μια εναλλακτική διαδρομή, γεγονός που βαραίνει τους αγοραστές του πετρελαίου από το Κατάρ.

Μελλοντικές εξελίξεις

Το θέμα του Κατάρ, βέβαια, είναι καθαρά πολιτικό και όσο η κρίση διογκώνεται, οι επενδυτές και οι αγορές θα πιέζουν ακόμη περισσότερο την τιμή του πετρελαίου. Παράλληλα, όμως, και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου. Η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι αγορές θα έχουν στραμμένο σήμερα το βλέμμα τους στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Πετρελαίου της χώρας, η οποία θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την παραγωγή και τις διακυμάνσεις της τιμής του μαύρου χρυσού.