Επηρεάζει τα αντίπαλα νομίσματα η άνοδος του USD

Το αμερικανικό δολάριο (USD) δέχθηκε πολλές πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες, αλλά πλέον βρίσκεται σε άνοδο, η οποία, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει τα βασικά αντίπαλα νομίσματα, όπως η αγγλική στερλίνα (GBP) και το ευρώ (EUR). H ματιά των αγορών απέναντι στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει να αλλάζουν οι ισορροπίες ανάμεσα στα ζεύγη νομισμάτων.

Προς το παρόν, όμως, αμφότερα το GBP και το EUR αντιστέκονται, προσπαθώντας να διατηρήσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο, δε μοιάζουν διατεθειμένα να εξασφαλίσουν επιπλέον κέρδη – τουλάχιστον όχι πριν την ανακοίνωση των NFP (Nonfarm Payrolls) των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Μεταφέρονται οι πιέσεις των αγορών

Μέχρι χθες, το νόμισμα που δεχόταν τις περισσότερες πιέσεις ήταν το USD. Μια σειρά από θετικές ανακοινώσεις, σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και οι οικονομικές επιδόσεις, επέτρεψαν στους επενδυτές της αγοράς forex να προτιμήσουν επενδύσεις με περισσότερο ρίσκο, γυρνώντας την πλάτη στο “ασφαλές” USD. Ωστόσο, οι αγορές επέστρεψαν στους σχεδόν μόνιμους φόβους των τελευταίων μηνών, όπως η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας και οι διαφωνίες στο Brexit.

Αυτοί οι φόβοι έδωσαν στο USD την ευκαιρία να ανακόψει την άνοδο των αντίπαλων νομισμάτων του και να κερδίσει λίγο από το χαμένο έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το EUR/USD επέστρεψε πλέον στα επίπεδα του 1.1800, ενώ χθες δοκίμαζε το επίπεδο αντίστασης στα 1.1850, ενώ το GBP/USD παρέμεινε κάτω από το 1.3800.

Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση της Παρασκευής για τα NFP. Οι πρόσφατες οικονομικές ανακοινώσεις από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα και τα NFP είναι αυτά που θα κρίνουν τις ισορροπίες των επόμενων ημερών.