Επηρεάζει τις αγορές η αδυναμία του Trump

Η αδυναμία του Προέδρου Trump να περάσει το νέο νομοσχέδιό του για την υγεία, ώστε να αντικαταστήσει το Obamacare με το Trumpcare, είχε σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές. Φανερώνει, άλλωστε, ότι από τη στιγμή που μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές υποσχέσεις του δεν κατόρθωσε να πάρει έγκριση, μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες που θα παραμείνουν απλά υποσχέσεις.

Εξαιτίας της αποτυχία αυτής της διακυβέρνησης Trump, οι αγορές πλέον είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές απέναντί του, με το ρίσκο να κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Και η νέα εικόνα των αγορών έχει δύο άκρα: το αμερικανικό δολάριο (USD), το οποίο δέχεται σημαντικές πιέσεις, και τον χρυσό, ο οποίος παρουσίασε σημαντική αύξηση.

Πτώση για το USD

Το USD ήταν το πρώτο που επηρεάστηκε αρνητικά από τις νομοθετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Το νόμισμα δέχεται σημαντικές πιέσεις από το πρωί της Δευτέρας, στις ασιατικές αγορές, με αποτέλεσμα να χάσει έδαφος έναντι όλων των αντίπαλων νομισμάτων του. Την εξέλιξη αυτή εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το ιαπωνικό γεν (JPY), το οποίο κέρδισε σημαντικό έδαφος έναντι του USD.

Σημαντική αύξηση για τον χρυσό

Η τιμή του χρυσού, από την άλλη, ωφελήθηκε σημαντικά από την πτώση του USD και τη μειωμένη εμπιστοσύνη που δείχνουν πλέον οι αγορές στον Πρόεδρο Trump. Άλλωστε, το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί πάντα μια σίγουρη επένδυση, σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και η εμπιστοσύνη που του δείχνουν επενδυτές και αγορές είναι αναμενόμενη.

Ήδη, από τη στιγμή της ανακοίνωσης πως το πρόγραμμα Trumpcare αποτέλεσε θύμα της αντίστασης της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών, η τιμή του χρυσού ξεκίνησε να κινείται ανοδικά, εκμεταλλευόμενη την αντίστροφή πορεία του USD. Και, όσο οι αγορές φοβούνται πως ο Trump δε θα καταφέρει να περάσει κι άλλες από τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα αυξάνεται, ξεπερνώντας προηγούμενα υψηλά.