Επιστρέφει σε ανοδική πορεία το EUR/USD ύστερα από συνεχόμενες ημέρες πτώσης

Μετά από συνεχόμενες ημέρες πτώσης, με αποκορύφωμα αυτή της επομένης του ιταλικού δημοψηφίσματος, το EUR/USD επέστρεψε σε ανοδική πορεία. Αν και έφτασε ακόμη και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών, όταν άνοιξαν οι αγορές τη Δευτέρα, το ζεύγος πλέον κινείται ανοδικά και έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Αναλυτικότερα, οι αγορές αντέδρασαν αρχικά με πανικό, όταν επικράτησε το “όχι” στο ιταλικό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Το αποτέλεσμα, άλλωστε, έφερε και την παραίτηση  του Ιταλού πρωθυπουργού. Σύντομα, όμως, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα απομακρύνθηκε και οι αγορές αντέδρασαν πιο ψύχραιμα, φέρνοντας σε υψηλότερα επίπεδα την ισοτιμία του EUR/USD.

Το υψηλότερο σημείο που έφτασε η ισοτιμία του ζεύγους, μάλιστα, άγγιξε τα επίπεδα του 1.0796. Ωστόσο, το επίπεδο αντίστασης στο 1.0800 εμπόδισε την ισοτιμία να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και πλέον κυμαίνεται στα επίπεδα του 1.0770.

Οι επόμενες κινήσεις του ζεύγους, τέλος, θα εξαρτηθούν από τις επερχόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που αναμένονται από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η πρώτη από αυτές αφορά στο ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2016 στην Ε.Ε., με τα αποτελέσματα να αναμένονται ίδια με τα αντίστοιχα του προηγούμενου τριμήνου. Παράλληλα, αναμένεται η συνεδρίαση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη και της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Τα παραπάνω, πάντως, αναμένεται να ανανεώσουν την πίεση προς το ζεύγος και να το επαναφέρουν σε πτωτική πορεία.