Επιστρέφει σε χαμηλότερα επίπεδα η ισοτιμία του EUR/GBP

Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας είχαν δώσει μια νέα ώθηση στην ισοτιμία του EUR/GBP, αλλά το ζεύγος δέχεται νέες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να έχει επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι νέες οικονομικές ανακοινώσεις, άλλωστε, έχουν αναγκάσει τους επενδυτές να μείνουν μακριά από το ευρώ (EUR), με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα αντίπαλα νομίσματα, όπως η αγγλική στερλίνα (GBP).

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το EUR/BGP κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα της εβδομάδας, κάπου στο 0.8780, και δεν πρόκειται να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές, παρά μόνον μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Οι πιέσεις προς το EUR/GBP

Οι πωλητές έχουν εξασφαλίσει για μια ακόμα φορά το πάνω χέρι στην περίπτωση του EUR/GBP, με αποτέλεσμα να οδηγούν την τιμή του σε χαμηλότερα επίπεδα και να προκαλούν πιέσεις στην ισοτιμία του. Η ανοδική πορεία του ζεύγους σταμάτησε με την ανακοίνωση των προβλέψεων για το γερμανικό ΑΕΠ, το οποίο πιθανότατα θα είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ξεκίνησαν οι πιέσεις και πλέον το ζεύγος δε μπορεί να ξεπεράσει το επίπεδο αντίστασης στο 0.8800.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα νέες ανακοινώσεις, προκειμένου να αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν. Σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες θα αναγκάσουν το ζεύγος να κινηθεί, είτε ανοδικά είτε πτωτικά. Πάντως, μπορεί τα οικονομικά αποτελέσματα της Ευρωζώνης να μην εμπνέουν τους αγοραστές του EUR/GBP, αλλά ούτε και οι προβλέψεις για την πορεία της αγγλικής οικονομίας φαίνονται ικανές να προκαλέσουν ενίσχυση του GBP και να μειώσουν ακόμα περισσότερο την ισοτιμία του ζεύγους.