Επιστρέφει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων το EUR/USD

Οι προσπάθειες της Ευρωζώνης για την ανάκαμψη των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία φαίνεται ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην πορεία του EUR/USD, το οποίο εκμεταλλεύεται την αισιοδοξία των αγορών και κινείται ξανά προς τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 εβδομάδων. Το ζεύγος κινείται ανοδικά τις τελευταίες ώρες και οι περισσότεροι επενδυτές βλέπουν με καλό μάτι τη συμφωνία των κρατών μελών για την ενίσχυση των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Χάρη σε αυτές τις εξελίξεις, το EUR/USD έχει καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 1.1000, αλλά προς το παρόν παραμένει στα ίδια επίπεδα, καθώς το ρίσκο για αναστροφή της πορείας του παραμένει.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του EUR/USD

Η βασικότερη εξέλιξη που επηρεάζει αυτή τη στιγμή την πορεία του EUR/USD είναι η ανακοίνωση των μέτρων οικονομικής στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης. Το πακέτο διάσωσης αξίας 500 δις ευρώ σημαίνει ότι ακόμα και οι οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο, όπως η ισπανική και η ιταλική, θα έχουν μια ευκαιρία ανάκαμψης. Ωστόσο, όσο κι αν είναι θετική η αρχική συμφωνία για το συγκεκριμένο μέτρο, απομένει να εγκριθεί από όλες τις χώρες. Και στην περίπτωση που υπάρξουν διαφωνίες, θα προκληθούν σημαντικά προβλήματα, όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και στην πορεία του ευρώ (EUR).

Παράλληλα, άλλοι – λιγότερο σημαντικοί – παράγοντες  αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία του EUR. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας στην Ευρώπη – αν και προς το παρόν, έχουμε μόνο μεμονωμένες εστίες. Τέλος, πολλά θα επηρεαστούν και από το πλήθος οικονομικών ανακοινώσεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.