Επιστρέφουν σε καθοδική τροχιά τα αμερικανικά χρηματιστήρια

Οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων ξεκίνησαν θετικά χθες το πρωί, ωστόσο, επανήλθαν σύντομα σε πτωτική πορεία, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει στην αμερικανική οικονομία το shutdown της κυβέρνησης. Όσα κέρδη κατάφεραν να εξασφαλίσουν στην αρχή της ημέρας οι δείκτες των χρηματιστηρίων και οι μετοχές εξανεμίστηκαν σύντομα και τα αμερικανικά χρηματιστήρια επέστρεψαν σε πτωτική πορεία.

Η βασική αιτία για τη συνεχόμενη πτώση δεικτών και μετοχών στις ΗΠΑ είναι η σημερινή κατάσταση της κυβέρνησης. To shutdown έχει επηρεάσει, όχι μόνο την καθημερινότητα των Αμερικανών πολιτών, αλλά και την οικονομική πολιτική. Ιδιαίτερα μετά τις εκτιμήσεις ότι, εξαιτίας του shutdown, η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει μηδενική ανάπτυξη μέσα στο πρώτο τρίμηνο, τα χρηματιστήρια δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα και οι τιμές των δεικτών παρουσίασαν νέα μείωση.

Οι κινήσεις των βασικών δεικτών των αμερικανικών χρηματιστηρίων

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εξαιτίας των εξελίξεων στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση της τάξης του 0,6%. Αντίστοιχα, ο Dow Jones σημείωσε μικρότερη πτώση, χάρη στο γεγονός ότι οι μετοχές κάποιων εταιρειών (IBM, Procter & Gamble, United Technologies) παρουσίασαν άνοδο της αξίας τους. Έτσι, η πτώση του δείκτη δεν ξεπέρασε το 0,2%.

Κερδισμένος ο χρυσός, χαμένο το δολάριο

Παράλληλα με την πτώση των δεικτών των αμερικανικών χρηματιστηρίων, σημειώθηκε πτώση και στην ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου. Από την άλλη, ο χρυσός, που είχε δει την αξία του να πέφτει, εξαιτίας της ανόδου των αμερικανικών μετοχών, πλέον αποτελεί την ασφαλή λύση για πολλούς επενδυτές, με αποτέλεσμα η αξία του να αυξάνεται.