Επιστρέφουν στην κανονικότητα οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου

Οι νέες εκτιμήσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε με την παρέμβαση των ΗΠΑ και τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani, κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση της έντασης και οι αγορές φρόντισαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, βάζοντας φρένο στην απότομη αύξηση των τιμών του χρυσού και του πετρελαίου. Και στις δύο περιπτώσεις, άλλωστε, η κρίση στη Μέση Ανατολή προκάλεσε απότομη αύξηση της τιμής.

Πλέον, όμως, η τιμή του χρυσού και η τιμή του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, επιστρέφοντας σε επίπεδα πιο κοντά στα κανονικά. Άλλωστε, το Ιράν φαίνεται ότι πήρε την εκδίκησή του, ανακοινώνοντας ότι χτύπησε αμερικανικές βάσεις, ενώ οι ΗΠΑ δεν πλήγηκαν ουσιαστικά από τα συγκεκριμένα αντίποινα και δε φαίνονται διατεθειμένες να απαντήσουν.

Επιστροφή του χρυσού και του πετρελαίου στην κανονικότητα

Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός έφτασε τη Δευτέρα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6,5 ετών, στα $1.613 ανά ουγκιά, πλέον κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Η τιμή του κινείται σήμερα στα επίπεδα των $1.553,40 ανά ουγκιά, έχοντας σημειώσει πτώση 3,7%. Άλλωστε, η διαφαινόμενη ηρεμία στη Μέση Ανατολή και η μείωση του ενδιαφέροντος των αγοραστών προκάλεσαν την αντιστροφή της ανοδικής τάσης.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στην περίπτωση της τιμής του πετρελαίου. Ο μαύρος χρυσός ήταν ο πρώτος που αντέδρασε στα νέα της δολοφονίας Soleimani και η τιμή του είχε ξεπεράσει τα επίπεδα των $65 και $71 ανά βαρέλι. Πλέον, όμως, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου, αφού το WTI κινείται στα επίπεδα των $59,45 (μείωση 5,18%) και το Brent στα επίπεδα των $65,22 (μείωση 4,47%).

Το ενδιαφέρον των αγορών, πάντως, παραμένει προσηλωμένο στη Μέση Ανατολή, αφού η υπόθεση δε μοιάζει να έχει κλείσει οριστικά.