Επιφυλακτικοί παραμένουν έναντι του πετρελαίου οι επενδυτές

Οι αγορές και οι επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, όσον αφορά στις επενδύσεις με αντικείμενο το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα η τιμή του μαύρου χρυσού να δέχεται αρκετές πιέσεις. Η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, εξαιτίας των ανησυχιών που συνεχίζει να προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η τιμή του WTI υπέστη μείωση 0,15%, με αποτέλεσμα να πέσει στα $52,30, ενώ η τιμή του Brent μειώθηκε κατά 0,29%, με αποτέλεσμα να πέσει στα $54.97. Κατά μέσο όρο, η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά περίπου $2 ανά βαρέλι, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι αιτίες για τις επιφυλάξεις έναντι του πετρελαίου

Ο βασικότερος λόγος, για τον οποίο οι αγορές και οι επενδυτές έχουν επιφυλάξεις έναντι των επενδύσεων στο πετρέλαιο είναι η επιδημιολογική εικόνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά από ένα ιδιαίτερα κακό 2020, οι ελπίδες για ένα σαφώς καλύτερο 2021 εξανεμίζονται, αφού αναμένεται μείωση της ζήτησης και κατά το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς. Άλλωστε, τα κρούσματα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ παράλληλα παρατηρούνται καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού. Αυτό σημαίνει ότι η πολυπόθητη αύξηση στη ζήτηση του πετρελαίου θα καθυστερήσει.

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου έχει να αντιμετωπίσει και την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου (USD), το οποίο πιέζει την τιμή του, αλλά και την αβεβαιότητα για μια σειρά οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, όπως τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 στις μεγαλύτερες οικονομίες (πλην της Κίνας, η οποία αναμένεται να είναι η μόνη που θα παρουσιάσει ανάπτυξη) και η ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.