Ευνοημένο από τις γαλλικές εκλογές το EUR

Οι χειρότεροι φόβοι των αγορών, σχετικά με επικράτηση της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, δεν επαληθεύθηκαν και, ήδη από την ανακοίνωση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων, το ευρώ (EUR) ξεκίνησε την ανοδική του πορεία, που το έφερε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών έφερε πρώτο τον Εμανουέλ Μακρόν (και στη δεύτερη θέση τη Μαρί Λεπέν) και η Προεδρία της χώρας θα κριθεί οριστικά στον δεύτερο γύρο. Οι φόβοι των αγορών, πάντως, δεν υφίστανται πια, με αποτέλεσμα το EUR να ενισχύεται έναντι των αντίπαλων νομισμάτων του.

Ενίσχυση του EUR/USD

Το ζεύγος που ωφελήθηκε περισσότερο από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία είναι το EUR/USD. Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, το αγοραστικό ενδιαφέρον γύρω από το ζεύγος εκτοξεύθηκε και το ίδιο συνέβη και με την ισοτιμία του, που στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών έφτασε στο 1.0920.

Βέβαια, λίγο αργότερα, ο πρώτος ενθουσιασμός υποχώρησε και η ισοτιμία του EUR/USD έπεσε στα επίπεδα του 1.0800. Από τότε, όμως, κινείται σταθερά σε ανοδική πορεία και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κινείται στα επίπεδα πάνω από το 1.0870.

Ενίσχυση και έναντι του GBP

Παρόμοια ήταν η εικόνα του EUR έναντι της αγγλικής στερλίνας (GBP). Το GBP/EUR παρουσίασε σημαντική πτώση κατά το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, όταν τα νέα της νίκης του Μακρόν ήταν ακόμη φρέσκα, και έφτασε στα επίπεδα του 1.1794. Σύντομα, όμως, ο ενθουσιασμός των αγορών υποχώρησε και η ισοτιμία του ζεύγους ακολούθησε αντίστροφη πορεία, η οποία το έχει φέρει πλέον στα επίπεδα του 1.1803.

Κυριαρχία του EUR σε κάθε αγορά

Η ανακούφιση που έφεραν τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, λοιπόν, ενίσχυσαν το EUR έναντι σε κάθε ένα από τα αντίπαλα νομίσματά του – ακόμη και έναντι του ιαπωνικού γιεν (JPY), το οποίο αποτελεί κατά κανόνα ασφαλή επένδυση, σε συνθήκες πολιτικών αναταράξεων.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ανοδική ορμή του EUR να εξαντληθεί σύντομα, καθώς αγορές και επενδυτές θα επιστρέψουν στη… μουντή πραγματικότητα των οικονομικών αποτελεσμάτων που αναμένονται από την Ευρωζώνη.