Ευρωπαϊκές και αμερικανικές εξελίξεις πιέζουν το EUR

Το ευρώ (EUR) δέχεται πολλές πιέσεις τις τελευταίες ώρες, καθώς οι εξελίξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ευνοούν την πτώση τις ισοτιμίας του και αναγκάζουν πολλούς επενδυτές να προσφύγουν σε συναλλαγές χαμηλότερου ρίσκου. Η αρχή έγινε από τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, o οποίος ανέφερε την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα (προκαλώντας ανησυχίες στην γερμανική οικονομία), ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το EUR να δεχθεί σημαντικές πιέσεις και η ισοτιμία του να υποχωρήσει στην αγορά του forex. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισοτιμία του EUR/USD βρίσκεται αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα χαμηλά, στο 1.2321, έχοντας φτάσει αρχικά στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, από όπου επανήλθε, αλλά μετά έπεσε ξανά. Εξαιτίας των εξελίξεων που επηρεάζουν την πορεία του EUR, άλλωστε, πολλοί επενδυτές αποφάσισαν να στραφούν σε ασφαλέστερες συναλλαγές, όπως αυτή του χρυσού ή του αμερικανικού Χρηματιστηρίου.

Πλήγμα για την γερμανική οικονομία

Οι δηλώσεις του Προέδρου Trump πριν μερικές ημέρες, σχετικά με την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ήταν το πρώτο πλήγμα για το EUR. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, αναμένεται πλήγμα στην γερμανική οικονομία (η οποία εξάγει αυτοκίνητα στις ΗΠΑ), την ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε.. Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια εξέλιξη αποθάρρυνε τις αγορές και τους επενδυτές από το να βασιστούν στο EUR.

Πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία

Οι χθεσινές εκλογές στην Ιταλία, από την άλλη, ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την έλλειψη εμπιστοσύνης στο EUR. H επικράτηση του λαϊκίστικου κινήματος των Πέντε Αστέρων φέρνει αβεβαιότητα στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα το EUR να δέχεται ένα ακόμη πλήγμα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν τις τελευταίες ώρες να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το EUR και προσφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις.