Ηνωμένο Βασίλειο: Σταθερή κυβέρνηση, σταθερό GBP/USD

Οι τελευταίες ημέρες έβαλαν σε άφθονες δοκιμασίες το GBP/USD, το οποίο παρέμενε έρμαιο των πολιτικών εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit στο αγγλικό Κοινοβούλιο, ήρθε η σειρά της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, η ψηφοφορία για την οποία τελικά έληξε υπέρ της πρωθυπουργού Theresa May.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία του GBP/USD, το οποίο μερικές ημέρες πριν είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, πάνω από το 1.2900. Ωστόσο, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ανησύχησαν τις αγορές, προκαλώντας απότομες πτώσεις της ισοτιμίας του ζεύγους και υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά του forex.

Η τωρινή πορεία του GBP/USD

Με δύο σκοπέλους να έχουν ξεπεραστεί για την αγγλική κυβέρνηση, η ισοτιμία του ζεύγους επέστρεψε σε κανονική πορεία και πλέον παρουσιάζεται ελαφρώς μειωμένη, κοντά στα επίπεδα του 1.8500. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μάλιστα, το GBP/USD κινείται λίγο υψηλότερα, στα επίπεδα του 1.8700.

Η συγκεκριμένη πορεία αναμένεται να παραμείνει σταθερή για τις επόμενες ώρες και ημέρες. Άλλωστε, δεν περιμένουμε άμεσες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ούτε και άλλους είδους ανακοινώσεις, κυρίως οικονομικού τύπου. Ωστόσο, η Theresa May έχει διορία τριών ημερών για να επιστρέψει με νέες προτάσεις διαζυγίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όσο η διορία πλησιάζει στο τέλος της τόσο η πίεση προς το GBP/USD θα αυξάνεται.