Θεαματική ανάκαμψη του GBP/USD εξαιτίας της αδυναμίας του δολαρίου

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας έχουν οδηγήσει το GBP/USD σε θεαματική ανάκαμψη. Το ζεύγος έχει καταφέρει τα τελευταία δύο 24ωρα να εξασφαλίσει κέρδη άνω των 200 pips και πλέον κινείται πάνω από τα επίπεδα του 1.2700.

Αναλυτικότερα, η πεποίθηση ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια έχει αναγκάσει πολλούς επενδυτές να στραφούν προς τα αντίπαλα νομίσματα του USD, όπως το GBP και το EUR. Εξαιτίας της προτίμησης αυτής που δείχνουν οι επενδυτές, η ισοτιμία του GBP/USD έχει αυξηθεί εντυπωσιακά και πλέον κινείται κοντά στο 1.2717.

Αφορμές για την αποδυνάμωση του USD

Τις τελευταίες ημέρες, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια, εξαιτίας της αργής ανάπτυξης της οικονομίας. Παράλληλα, οι περισσότερες τράπεζες έχουν φροντίσει να προετοιμαστούν και για το ενδεχόμενο η μείωση να πραγματοποιηθεί άμεσα, ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποδυναμωθεί σημαντικά το USD και να δώσει περιθώρια στο GBP να κερδίσει αρκετό από το χαμένο έδαφος. Παράλληλα, οι επενδυτές της αγοράς του forex έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναμένονται κάποιες σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις.

Για παράδειγμα, η σημερινή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την πορεία του GBP/USD. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση του ύψους των επιτοκίων, κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ της αύξησης της ισοτιμίας του ζεύγους. Παράλληλα, οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ανακοίνωση για τις πωλήσεις λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις και στην ψηφοφορία για το νέο πρωθυπουργό της χώρας.