Ιαπωνία: Προετοιμάζει το έδαφος για παρέμβαση στο γιεν

Το ιαπωνικό γιεν άνοιξε σήμερα με μικρή αύξηση της ισοτιμίας του και οι ιαπωνικές Αρχές προετοιμάζουν το έδαφος για μια παρέμβαση που θα ανακόψει την ανοδική πορεία του και την αύξηση της μεταβλητότητάς του. Σήμερα το πρωί, το USD/JPY άνοιξε στο 107.31, κατά 0,2% υψηλότερα. Με αφορμή αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Taro Aso, δήλωσε πως το Τόκιο είναι έτοιμο να παρέμβει στην πορεία του ιαπωνικού νομίσματος, στην περίπτωση που οι κινήσεις του είναι αρκετά ευμετάβλητες, ώστε να βλάψουν την οικονομία της χώρας.

Ο κ. Aso δήλωσε παράλληλα πως θεωρεί θεμιτή τη συγκεκριμένη κίνηση και πως αμφιβάλλει για το αν οι ΗΠΑ θα διαφωνήσουν, όσο κι αν οι δύο χώρες υιοθετούν διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Επιπλέον, συμπλήρωσε: «Για την Ιαπωνία, η μεγάλη μεταβλητότητα στις κινήσεις του γιεν – προς τα κάτω ή προς τα πάνω – είναι ανεπιθύμητη. Αν συνεχιστούν τέτοιες κινήσεις, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να παρέμβει στην αγορά».

Όπως φαίνεται, πάντως, οι ΗΠΑ διαφωνούν με το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ιαπωνίας στην πορεία του γιεν, περιγράφοντας τις κινήσεις του ως συνηθισμένες και λογικές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γιεν συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με αποτέλεσμα το μέλλον να είναι αβέβαιο. Και για αυτό το λόγο, οι οικονομικοί αναλυτές συμβουλεύουν μεγάλη προσοχή στις συναλλαγές με USD/JPY στο άμεσο μέλλον.