Ισχυρό το πλήγμα από το βρετανικό lockdown στο GBP/USD

Αν και το GBP/USD ξεκίνησε το νέο έτος με ρεκόρ ισοτιμίας 32 μηνών (κοντά στα επίπεδα του 1.3700), η πρώτη ημέρα συναλλαγών του 2021 ανάγκασε το ζεύγος να υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, κυρίως εξαιτίας των εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο που σχετίζονται με την πανδημία. Συγκεκριμένα, η απότομη αύξηση των κρουσμάτων και η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να επιβάλει ένα νέο lockdown (το σκληρότερο από τον Μάρτιο του 2020), ανάγκασαν σε απότομη πτώση το ζεύγος.

Αν και ξεκίνησε τη νέα χρονιά στα επίπεδα του 1.3700, το GBP/USD ξεκίνησε να δέχεται έντονες πιέσεις από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας. Η αύξηση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάγκασε το ζεύγος να χάσει περισσότερα από 160 pips και να βρεθεί στα επίπεδα του 1.3600.

Έντονες πιέσεις λόγω του lockdown

Το νέο lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο και το γεγονός ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα καθυστερήσει σημαντικά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας έχουν προκαλέσει έντονες πιέσεις στην αγγλική στερλίνα (GBP), ενώ παράλληλα ενισχύουν το αμερικανικό δολάριο (USD), το οποίο αποτελεί συχνά καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους κρίσης. Το νέο lockdown έχει ευνοήσει την πώληση του GBP και την αγορά του USD, καθώς οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία της χώρας θα είναι σημαντική.

Παράλληλα, γεγονότα που ανησυχούν τις αγορές, όπως οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νέου στελέχους του κορωνοϊού, αλλά και η αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πολιτεία της Georgia των ΗΠΑ, ενισχύουν την αγορά του USD, το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει ήδη αρκετό έδαφος έναντι του GBP.