Κάτω από τα επίπεδα του 1.1350 το EUR/USD

Μετά από μια συνεχόμενη ανοδική πορεία, το EUR/USD βρίσκεται πλέον σε πτώση, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί κάτω από τα επίπεδα του 1.1350. Βασική αιτία για την πτώση της ισοτιμίας του ζεύγους είναι η διάθεση των επενδυτών να αφήσουν κατά μέρος τις επενδύσεις που συνοδεύονται από ρίσκο και να προτιμήσουν πιο ασφαλείς συναλλαγές.

Άλλωστε, οι τελευταίες εξελίξεις ευνοούν το αμερικανικό δολάριο, το οποίο συνήθως προτιμούν οι επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας. Η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και οι αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία μεταξύ άλλων έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που δεν ευνοεί τις επενδύσεις ρίσκου.

Η πορεία του EUR/USD

Η πορεία του ζεύγους τις προηγούμενες ημέρες ήταν ανοδική, καθώς οι περισσότερες ανησυχίες των αγορών και των επενδυτών είχαν υποχωρήσει. Ωστόσο, παραμένουν προσηλωμένοι στις νέες εξελίξεις, τόσο για την πορεία της νέας μετάλλαξης της πανδημίας όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Από τη μία, οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι όσο επικίνδυνη φοβούνταν αρχικά. Από την άλλη, όμως, επιμένουν ότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή απέναντι σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, με το κλίμα να παραμένει ψυχρό και να μην επιτρέπει επενδύσεις μεγάλου ρίσκου.

Οι παραπάνω λόγοι στρέφουν τους περισσότερους επενδυτές στο ασφαλέστερο USD, με αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος έναντι του EUR.