Κάτω από το όριο του 1.1600 το EUR/USD

Οι εξελίξεις στην Ιταλία και οι δηλώσεις ακόμη και περί εξόδου από το ευρώ έχουν επηρεάσει αρνητικά το σύνολο των συναλλαγών στην Ευρώπη, με το EUR/USD να αποτελεί ένα από τα θύματά του. Το ζεύγος νομισμάτων έχασε πολύτιμο έδαφος στην αγορά του forex και βρέθηκε κάτω από το 1.1600, για πρώτη φορά μετά τα τέλη Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, το EUR/USD κινείται σταθερά κάτω από το 1.1600 από την Τρίτη και παραμένει στα επίπεδα του 1.5700, χωρίς να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Παράλληλα, μάλιστα, οι δηλώσεις των Ιταλών αξιωματούχων έχουν προκαλέσει πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι Ιταλοί παρασύρουν την ισοτιμία του EUR/USD

Το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε το ευρώ προήλθε από τα χείλη του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωζώνη. Η Ιταλία, άλλωστε, ετοιμάζει αυτές τις ημέρες τον προϋπολογισμό της, ο οποίος προβλέπει την αύξηση της σχέσης ελλείματος-ΑΕΠ.

Εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών της Ιταλίας και των δηλώσεων που προηγήθηκαν, οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ και η ισοτιμία του EUR/USD ακολούθησε πτωτική πορεία. Την πορεία αυτή δεν κατάφερε να ανακόψει ούτε η μικρή πτώση του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο παραχώρησε έδαφος στο αμερικανικό Χρηματιστήριο. Παρά τις πιέσεις που δέχεται, όμως, το νόμισμα κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του επί του ευρώ και να στείλει σε χαμηλότερα επίπεδα το EUR/USD.