Καταρρέει η ισοτιμία του Bitcoin

Το Bitcoin εξασφάλισε τεράστια κέρδη τις προηγούμενες εβδομάδες και έκανε χαρούμενους πολλούς επενδυτές που είτε είχαν αποκτήσει το ίδιο το ψηφιακό νόμισμα είτε το είχαν στηρίξει στην αγορά του forex. Οι επενδυτές που αγόρασαν BTC/USD είδαν την ισοτιμία του ζεύγους να πλησιάζει το 20.000, αλλά αποδεικνύεται ότι το ράλι ανόδου ήταν προσωρινό και πως η ισοτιμία του Bitcoin αρχίζει να καταρρέει.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι το BTC/USD πλησίασε στα τέλη της εβδομάδας την ισοτιμία του 20.000, τις πέντε τελευταίες ημέρες παρουσίασε σημαντική πτώση, η οποία του έχει στερήσει το 30% των κερδών του. Πλέον, το ζεύγος κυμαίνεται κάτω από το όριο του 14.000, καθώς ξεπέρασε κάθε επίπεδο στήριξης που συνάντησε στην πορεία του.

Αναμενόμενη πτώση χωρίς τέλος;

Οι οικονομικοί αναλυτές, βέβαια, ελάχιστα έχουν εκπλαγεί από την απότομη και συνεχόμενη πτώση του Bitcoin. Άλλωστε, και η άνοδός του είχε τα ίδια χαρακτηριστικά και, εκτός από τις συχνές διορθώσεις της αγοράς, οι επενδυτές που απέκτησαν κατά κόρον BTC/USD είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διαβόητη απρόβλεπτη συμπεριφορά του ζεύγους, η οποία οφείλεται στην μεγάλη μεταβλητότητά του.

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα της ισοτιμίας του BTC/USD, για το οποίο προειδοποιούσαν τις προηγούμενες ημέρες οι οικονομικοί αναλυτές, είναι ότι όσο γρήγορα και απότομα ανεβαίνει τόσο γρήγορα και απότομα κατεβαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αρνούνται να το κατηγοριοποιήσουν στον τομέα των επενδύσεων και το χαρακτηρίζουν απλά τζόγο.

Οι επόμενες κινήσεις του ζεύγους

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το BTC/USD φαίνεται να έχει κατασταλάξει κάτω από τα επίπεδα του 14.000, αλλά πολλοί φοβούνται ότι η κατρακύλα της ισοτιμίας του θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση. Τα επίπεδα στήριξης που θα συναντήσει στην πτωτική πορεία του το ζεύγος είναι πολλά, αλλά το ίδιο συνέβη και στην έως τώρα πορεία του – και κανένα από αυτά δεν κατάφερε να σταματήσει την πτώση του.