Κινείται πτωτικά το EUR/USD

Το EUR/USD δεν παρουσίαζε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον (ειδικά για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex) την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς παρέμενε σταθερό, εις πείσμα κάθε εξέλιξης – μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας. Η στατική εικόνα που παρουσίαζε διήρκεσε τις τέσσερις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, μα άλλαξε ριζικά την τελευταία.

Την Παρασκευή, λοιπόν, το αμερικανικό δολάριο (USD), βασιζόμενο στα ιδιαίτερα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, παρουσίασε σημαντική αύξηση. Η ενίσχυση του νομίσματος είχε ως αποτέλεσμα η ισοτιμία του EUR/USD να πέσει κατά περίπου 75 pips και να κινηθεί στα επίπεδα του 1.1200 καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής. Λίγο πριν το κλείσιμο των αγορών, μάλιστα, το ευρώ (EUR) έχασε κι άλλο έδαφος, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ζεύγους να πέσει στα επίπεδα του 1.1150.

Η ίδια εικόνα παραμένει και σήμερα, με το EUR να μη μοιάζει διατεθειμένο να επανακτήσει το χαμένο έδαφος έναντι του USD. Η ισοτιμία του ζεύγους, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκεται στα επίπεδα άνω του 1.1600. Ωστόσο, αγορές και επενδυτές αναμένουν μέσα στην εβδομάδα νέες δηλώσεις από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες θα αφορούν στο (μακρινό, όπως δείχνουν οι εξελίξεις) ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια.