Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου

Το ράλι ανόδου για την τιμή του πετρελαίου συνεχίζεται, όσο η Ρωσία επιμένει στην εισβολή της Ουκρανίας και οι ηγέτες της Δύσης εξετάζουν νέες κυρώσεις προς τη χώρα. Ο μαύρος χρυσός βρισκόταν ήδη σε ανοδική πορεία, εξαιτίας των εξελίξεων, αλλά οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Andrew Blinken, έφεραν νέο άλμα στην τιμή του.

Συγκεκριμένα, ο Blinken αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να μπλοκάρουν τις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μείωνε σημαντικά τα αποθέματα πετρελαίου ανά τον κόσμο και θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή του πάνω από τα $200 ανά βαρέλι.

Το νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου

Ακόμα και στο άκουσμα του συγκεκριμένου σεναρίου, οι αγορές αντέδρασαν με αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Το brent είδε την τιμή του να αυξάνεται κατά 10% και να φτάνει στα $139 ανά βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 14 ετών και για την πιο κοντινή στο ρεκόρ του 2008, όταν η τιμή του μαύρου χρυσού είχε αγγίξει τα $147,50 ανά βαρέλι.

Οι αναλυτές της αγοράς, μάλιστα, θεωρούν ότι η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου θα συνεχιστεί και θα καταρρίψει νέα ρεκόρ, εφόσον τεθούν σε ισχύ οι παραπάνω κυρώσεις. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, από την άλλη, φάνηκε να αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο, καθώς η Ευρώπη (καλώς ή κακώς) εξαρτάται αυτή τη στιγμή ενεργειακά από τη Ρωσία και δε μπορεί να δυσχεράνει άλλο την καθημερινότητα των πολιτών της, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις.