Κοντά στα υψηλά τριών εβδομάδων κινείται το EUR/USD

Η ισοτιμία του EUR/USD κινείται ανοδικά τις τελευταίες ώρες και πλησιάζει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων, χάρη στην ενίσχυση που λαμβάνει το ευρώ (EUR) έναντι του αμερικανικού δολαρίου (USD). Κάποια θετικά αποτελέσματα, στον τομέα της οικονομίας, αλλά και της πανδημίας, έχουν δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία να γυρίσουν την πλάτη στο “ασφαλές” USD και να αναζητήσουν επενδύσεις με περισσότερο ρίσκο. Ωστόσο, οι εξελίξεις των επόμενων ημερών είναι αυτές που θα κρίνουν τη μετέπειτα πορεία του ζεύγους.

Αυτή τη στιγμή, το EUR/USD έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 1.1800 και έχει φτάσει στο 1.1827, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων. Οι αγοραστές έχουν προς το παρόν το πάνω χέρι στην αγορά του forex και το ζεύγος ενισχύεται σταθερά.

Οι εξελίξεις που καθορίζουν την ισοτιμία του EUR/USD

Βασική αιτία για την άνοδο της ισοτιμίας του EUR/USD είναι οι πιέσεις που δέχεται το USD. Το αμερικανικό νόμισμα είναι προτιμότερο σε περιόδους κρίσης, χάρη στη σταθερότητα και την ασφάλεια που προσφέρει, αλλά οι θετικές ειδήσεις έχουν προκαλέσει πτώση της ισοτιμίας του. Για παράδειγμα, οι αγορές βασίζονται στην θετική εικόνα της αντιμετώπισης της πανδημίας σε αρκετά σημεία του κόσμου (ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία). Παράλληλα, έχουν δώσει λιγότερη βαρύτητα σε αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η υπόθεση του Αφγανιστάν.

Οι επενδυτές που εξετάζουν την πιθανότητα να στηρίξουν το EUR/USD, τέλος, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις σημερινές ανακοινώσεις για το CPI (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) της Ευρωζώνης, αλλά και στο NFP (Nonfarm Payrolls) των ΗΠΑ, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.