Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους η τιμή του χρυσού

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές και οι επενδυτές αναζητούν συναλλαγές χαμηλού ρίσκου, εξαιτίας των ανησυχιών για μια οικονομική κρίση, η τιμή του χρυσού δεν έχει καταφέρει να επωφεληθεί. Οι περισσότερες συναλλαγές αυτού του τύπου ευνοούν το αμερικανικό δολάριο (USD), το οποίο πλησιάζει σε επίπεδα ρεκόρ εικοσαετίας και έχει παρασύρει κάθε αντίπαλο νόμισμα, μα και επενδύσεις όπως αυτές στον χρυσό.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, λοιπόν, σημείωσε μια νέα απότομη μείωση την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω από το επίπεδο των $1.700, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Ωστόσο, η μείωση της τιμής του χρυσού δε συνεχίστηκε και πλέον βρίσκεται σταθερή κοντά στα $1.700.

Οι πιέσεις που αντιμετωπίζει ο χρυσός

Αν και ο χρυσός θα μπορούσε να αποτελεί μια ιδανική επένδυση χαμηλού ρίσκου τις ημέρες που διανύουμε, οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν να στηρίξουν το USD, το οποίο επίσης αποτελεί καταφύγιο σε τέτοιου είδους περιστάσεις. Οι φόβοι για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού και για ένταση της ενεργειακής κρίσης φαίνεται πως έχουν ενισχύσει το αμερικανικό νόμισμα, όχι μόνο έναντι αντίπαλων νομισμάτων με περισσότερο ρίσκο, αλλά και έναντι του χρυσού, ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου μειώθηκε κατά 2%, πέφτοντας κάτω από το επίπεδο στήριξης των $1.700 και πλησιάζοντας επικίνδυνα τα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς. Κάτι τέτοιο δε συνέβη, ωστόσο, οι πιέσεις προς την τιμή του πολύτιμου μετάλλου συνεχίζονται και θα συνεχίζονται όσο το USD ευνοείται από την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.