Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους το EUR/USD

Το EUR/USD βρίσκεται σε πτωτική πορεία τις τελευταίες ώρες, καθώς ο συνδυασμός των πιέσεων που δέχεται το ευρώ με την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου προκαλεί συνθήκες που έχουν φέρει το ζεύγος κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του 2021. Το EUR/USD βρίσκεται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από τα επίπεδα του 1.1200 και οι πιέσεις συνεχίζονται, εξαιτίας των διαφορών που εντοπίζονται στην εικόνα στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Από τη μία, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για αλλαγές στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν νωρίτερα αύξηση των επιτοκίων, ενώ από την άλλη, η κακή εικόνα των ευρωπαϊκών χωρών που καλούνται να αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας εντείνει τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Εντείνονται οι πιέσεις προς το EUR/USD

Το αμερικανικό δολάριο (USD) έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ώρες, χάρη στο γεγονός ότι ετοιμάζονται αλλαγές στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αγορές εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές θα επισπεύσουν την απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θα ενισχύσει την αμερικανική οικονομία. Παράλληλα, το USD ενισχύεται και χάρη στο γεγονός ότι το αντίπαλο ευρώ (EUR) δέχεται πιέσεις.

Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να διστάζει για αντίστοιχες πρωτοβουλίες, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα οι ΗΠΑ θα κερδίσουν αυτόν τον άτυπο αγώνα αύξησης των επιτοκίων – άλλωστε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει εμφανιστεί πιο πρόθυμη να προχωρήσει σε τομές στην οικονομία. Παράλληλα, όμως, η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα, εξαιτίας της πανδημίας, με την Αυστρία να αποτελεί την πρώτη χώρα που ανακοίνωσε νέο ολικό lockdown και τη Γερμανία να πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει. Αν τα νέα lockdown αυξηθούν, τότε οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπουν για μια ακόμα φορά στον πάγο, προκαλώντας νέες πιέσεις στο EUR.