Κοντά στα $1.900 στέλνει η απειλή πολέμου την τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού ξεκίνησε με άνοδο την τρέχουσα εβδομάδα και το άνοιγμα των αγορών το πρωί της Τρίτης την έφερε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, υπό την σκιά της απειλής πολέμου στην Ουκρανία. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις και ο φόβος ότι η Ρωσία δε θα περιμένει καν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων για να ξεκινήσει τις εχθροπραξίες έχουν βάλει τέλος στις ορέξεις των επενδυτών για κινήσεις με μεγαλύτερο ρίσκο και έχουν ενισχύσει την τιμή του χρυσού.

Ήδη, από το πρωί της Τρίτης, η τιμή του χρυσού δέχθηκε μια σημαντική ενίσχυση και βρέθηκε στα $1.880. Εφόσον οι φόβοι για την κατάσταση στην Ουκρανία ενταθούν ακόμα περισσότερο, δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί και το όριο των $1.900 και, μάλιστα, αρκετά σύντομα.

Στις ασφαλείς συναλλαγές στρέφονται οι επενδυτές

Η αύξηση στην τιμή του χρυσού τις τελευταίες ώρες ήρθε σε πείσμα των επενδυτών που θέλησαν να στηρίξουν το αμερικανικό δολάριο (USD). Το αμερικανικό νόμισμα και το πολύτιμο μέταλλο κινούνται αντίστροφα στην αγορά του forex και οι επενδυτές είδαν αρχικά το USD να ενισχύεται, χάρη στην εντύπωση που έδωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, σχετικά με τις προθέσεις της να προχωρήσει σε επιθετική οικονομική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Ουκρανία κατάφεραν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των αγορών και των επενδυτών και τους αποθάρρυναν από το να στηρίξουν οποιαδήποτε κίνηση συνοδεύεται από ρίσκο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως είναι φυσικό, ενισχύεται η τιμή του χρυσού. Βέβαια, οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, αλλά τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι εκείνα που θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της τιμής του χρυσού.