Λόγω αντίστασης αντιστρέφεται η πορεία του EUR/USD

Η αρχή της εβδομάδας ήταν ιδανική για την πορεία του EUR/USD. Το ζεύγος νομισμάτων ξεκίνησε με κέρδη το πρωί της Δευτέρας και η πορεία του το έφερε στα επίπεδα άνω του 1.0700. Αρκετές φορές, μάλιστα, προσπάθησε να ξεπεράσει το όριο αντίστασης στο 1.0737.

Ωστόσο, το EUR/USD δεν ξεπέρασε το όριο και σήμερα η πορεία του αντιστράφηκε. Η ισοτιμία του ζεύγους κινείται πλέον στα επίπεδα κάτω του 1.0700 και έχει υποχωρήσει έως και στο 1.0660. Η αδυναμία του να ξεπεράσει το όριο αντίστασης και οι νέες εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν φέρει νέες πιέσεις στο ζεύγος.

Βασική ευθύνη για την αποδυνάμωση του ευρώ (EUR) φέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέφερε χθες στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να αγνοήσει την προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού. Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει την ποσοτική χαλάρωση, εφόσον παρουσιαστεί ανάγκη.

Η ομιλία του κ. Ντράγκι ουσιαστικά επιβεβαίωσε τους φόβους των αγορών για το άμεσο μέλλον της Ευρωζώνης, σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Χθες, άλλωστε, η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για τη γαλλική προεδρία, ενώ αβεβαιότητα περικλείει και τις ολλανδικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Μάρτιο. Όλα τα παραπάνω αποτρέπουν τους επενδυτές να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία, με αποτέλεσμα οι πιέσεις προς το EUR/USD να ενισχύονται.