Το ευρώ έχει δει αρκετά σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, κάθε κίνησή του έμοιαζε υπολογισμένη και συγκρατημένη, χωρίς να παρουσιάζει εκπλήξεις. Οι επενδυτές και οι αγορές, άλλωστε – σε αντίθεση με τα ΜΜΕ όλου του κόσμου – δε μοιάζουν να επηρεάζονται σημαντικά από τις φήμες και τα σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης.
Το θέμα του χρέους της Ελλάδας, βέβαια, έφερε κάποιες ανατιμήσεις στο ευρώ, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, αυτές δεν ήταν τόσο σημαντικές, εξαιτίας του γεγονότος ότι επενδυτές και αγορές προτιμούν να αναμένουν μια τελική λύση (ή μια χρεοκοπία της Ελλάδας). Και αυτή τη τελική λύση, είτε θετική είτε αρνητική, αναμένεται να φέρει μεγάλη μεταβλητότητα στο ευρώ – μειώνοντας ή αυξάνοντας σημαντικά την τιμή του.
Οι ειδικοί αναμένουν, λοιπόν, μεγάλη μεταβλητότητα στις επόμενες κινήσεις του ευρώ, ανάλογη με τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους της Ελλάδας. Η σημερινή έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες και η λήξη της προθεσμίας που πλησιάζει (στις 30 Ιουνίου) αναμένεται να είναι τα δύο βασικά σημεία που θα επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, οι επενδυτές και οι αγορές δεν επηρεάζονται τόσο από τα σενάρια και περιμένουν οι διαπραγματεύσεις να περάσουν και την τελευταία γέφυρα, πριν αντιδράσουν και στείλουν το ευρώ χαμηλά ή σε νέα ύψη.
Η συμβουλή των ειδικών, λοιπόν, είναι να αποφευχθούν οι συναλλαγές μεγάλου όγκου. Το ευρώ κινείται έντονα αυτές τις ημέρες, έναντι άλλων νομισμάτων, όπως το αμερικανικό δολάριο, αλλά οι κινήσεις του είναι μετρημένες. Σε περίπτωση, όμως, που το ελληνικό θέμα λυθεί (με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο), η μεταβλητότητά του θα φτάσει στα ύψη – και μπορεί μια τέτοια εξέλιξη να υπόσχεται μεγάλα κέρδη για όσους προβλέψουν σωστά, αλλά εγκυμονεί και σημαντικές απώλειες κεφαλαίου, σε όσους προχωρήσουν σε λανθασμένες προβλέψεις.