Μειωμένη ζήτηση πετρελαίου το 2020 προβλέπει ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσής του, πριν την τελική συνεδρίαση του 2019 (τον ερχόμενο Δεκέμβρη), και ήδη τα όσα αναφέρθηκαν προϊδεάζουν την αγορά για πτώση της τιμής του πετρελαίου. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, άλλωστε, η ζήτηση για πετρέλαιο μέσα στο 2020 εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη – όπως ήταν αντίστοιχα η ζήτηση του 2019, σε σχέση με του 2018.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, αν θέλει να διατηρήσει σε υψηλότερα επίπεδα την τιμή του πετρελαίου, αλλά ακόμη οι αρμόδιοι δεν έχουν προχωρήσει σε τελικές αποφάσεις. Κάτι τέτοιο θα γίνει πιθανόν στην τελευταία συνεδρίαση των εκπροσώπων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών τον Δεκέμβριο.

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για το 2020

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης, η ζήτηση θα μειωθεί μέσα στο 2020 στα 29,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για μείωση 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σε σύγκριση με τη μέση αναμενόμενη ζήτηση του 2019. Βέβαια, οι εκτιμήσεις αυτές είναι απλά θέμα πρόβλεψης, ωστόσο, μοιάζουν συμβατές με την εικόνα της αγοράς πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, οι υπολογισμοί για τη συνολική ζήτηση του 2019 δείχνουν ότι αυτή έχει μειωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη του 2018. Συγκεκριμένα, η μείωση αγγίζει τα 900.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Αν οι παραπάνω εκτιμήσεις επαληθευθούν, τότε οι χώρες του ΟΠΕΚ θα πρέπει να αναλάβουν δράση, προκειμένου να μη μειωθεί περισσότερο η τιμή του πετρελαίου. Οι αρμόδιοι, όμως, θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς για την ανάληψη δράσης και τη δέσμευση για μείωση της παραγωγής.