Μειώνεται η ισοτιμία του GBP/USD καθώς επιστρέφουν οι φόβοι για άτακτο Brexit

Μπορεί η πρώτη φάση του Brexit να έχει ολοκληρωθεί “αναίμακτα”, αλλά οι ανησυχίες των αγορών συνεχίζουν να πιέζουν την ισοτιμία του GBP/USD, η οποία βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες στα χαμηλότερα σημεία της από τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2019. Ήδη από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, η ισοτιμία του ζεύγους δέχθηκε μεγάλες πιέσεις και πλέον κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του ζεύγους κυμαίνεται κοντά στο ψυχολογικό όριο του 1.3000, έχοντας χάσει αρκετό από το έδαφος που είχε κερδίσει τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά του forex.

Στο προσκήνιο οι φόβοι για άτακτο Brexit

Η βασικότερη αιτία για την πτώση της ισοτιμίας του GBP/USD είναι οι πιέσεις που δέχεται η αγγλική στερλίνα (GBP), εξαιτίας των δηλώσεων των πρωταγωνιστών του Brexit για τα επόμενα βήματα. Από τη μία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βασικούς τομείς, θέτοντας έτσι το ενδεχόμενο έντονων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας.

Από την άλλη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Michel Barnier, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μεγάλες, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Οι παραπάνω δηλώσεις δίνουν τον τόνο για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν όσο διαρκεί η 11μηνη μεταβατική περίοδος του Brexit και, όπως είναι φυσικό, οι αγορές δε βλέπουν με καλό μάτι τις διαφαινόμενες εντάσεις, αφού επαναφέρουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, που θα επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό την ευρωπαϊκή οικονομία και την πορεία του GBP.