Με πτώση ξεκινά το τρίτο τρίμηνο του 2018 για το EUR/USD

Το τρίτο τρίμηνο του 2018 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το EUR/USD. Το ζεύγος νομισμάτων κινείται πτωτικά στην αγορά του forex και βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1.1650.

Η ισοτιμία του EUR/USD παρουσιάζει συνεχόμενη πτώση, κυρίως εξαιτίας της ανοδικής τάσης που χαρακτηρίζει την πορεία του αμερικανικού δολαρίου (USD). Η τάση αυτή δεν έχασε την ορμή της ούτε τις πρώτες ημέρες του τρίτου τριμήνου, συνεχίζοντας την πορεία της από το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Παράλληλα, οι πολιτικές εξελίξεις στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, ωθούν τους επενδυτές μακριά από το ευρώ (EUR).

Αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας του EUR/USD είναι η ισοτιμία του να έχει πέσει κάτω από το 1.1650 και να κινείται στα επίπεδα του 1.1630. Το ζεύγος έχει παρουσιάσει κάποιες ανοδικές τάσεις, οι οποίες, όμως, δεν έχουν σταθεροποιηθεί.

Η πολιτική κρίση στη Γερμανία ορίζει τις εξελίξεις

Βασικός πονοκέφαλος για την ισοτιμία του EUR είναι η πολιτική κρίση στη Γερμανία. Αρχικά, η καγεκάλριος Angela Merkel κατάφερε να πετύχει μια συμφέρουσα διεθνή συμφωνία, με αποτέλεσμα η Παρασκευή να κλείσει με θετικό πρόσημο για το EUR/USD. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όμως, η πολιτική κρίση στο εσωτερικό της χώρας δεν κόπασε και έφτασε μέχρι το σημείο να απειλείσει με παραίτησή του ο υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer. Η σημερινή ημέρα, πάντως, αναμένεται να προσφέρει νέες εξελίξεις που θα επηρεάσουν την πορεία του ζεύγους.

Από την άλλη, το USD συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του EUR/USD να δέχεται μία ακόμη πίεση. Ειδικά εν μέσω των ανακοινώσεων που μπορούν να προκαλέσουν έναν οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα και άλλες χώρες, οι επενδυτές στηρίζουν το δολάριο και γυρνούν την πλάτη τους στο EUR/USD.