Με πτώση συνεχίζει την πορεία του ο Dow Jones

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα χειρότερα από το αναμενόμενο οικονομικά αποτελέσματα των ΗΠΑ και η τραγωδία με το πεσμένο αεροσκάφος στην Αιθιοπία προκαλούν μεγάλες πιέσεις στον δείκτη Dow Jones, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να κινείται πτωτικά και στο άνοιγμα της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο Dow Jones δεχόταν πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας και παρουσίαζε συνεχόμενη πτώση, που τον έφερε σε χαμηλότερα επίπεδα (διαφορά έως και πάνω από 300 μονάδες, σε σχέση με τον Φεβρουάριο). Και σήμερα, όμως, δεν εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης, καθώς ο δείκτης δέχεται νέες πιέσεις, εξαιτίας της τραγωδίας με το Boeing 737 Max της Ethiopian Airlines. Άλλωστε, η Boeing, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του αμερικανικού χρηματιστηρίου και επηρεάζει την πορεία του Dow Jones.

Οι τρεις λόγοι για την πτώση του Dow Jones

Η αρχή για την πτώση του Dow Jones έγινε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, εξαιτίας της ανακοίνωσης της ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη του 2019 και ανακοίνωσε νέο γύρο μέτρων στήριξης των τραπεζών. Παράλληλα, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στον τομέα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο. Οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι δημιουργήθηκαν μόλις 20.000 νέες θέσεις εργασίας, όταν οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 180.000.

Σήμερα, τέλος, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση της Boeing για την τραγωδία στην Αιθιοπία. Πρόκειται για μια τραγωδία που έχει αναγκάσει πολλές χώρες (στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία) να καθηλώσουν τα αεροσκάφη Boeing 737 Max, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Οι αγορές, πάντως, περιμένουν να ακούσουν πρώτα την ανακοίνωση των υπευθύνων, προτού ακολουθήσουν την πορεία τους.

Άλλωστε, η Boeing αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη Dow Jones και ενδεχόμενη πτώση των μετοχών της θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία του.