Με τα επίπεδα του $1,800 φλερτάρει η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε άνοδο τις τελευταίες ημέρες και την προηγούμενη εβδομάδα κατάφερε να φτάσει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 ετών, στα $1,772.30 ανά ουγκιά. Από τότε, σημειώθηκε μια οριακή πτώση, αλλά το πολύτιμο μέταλλο επέστρεψε στα υψηλά επίπεδα και πλέον δοκιμάζει τα όρια αντίστασης, όχι μόνο των υψηλότερων σημείων (στα $1,779.06), αλλά και του ψυχολογικού ορίου των $1,800.

Όπως φαίνεται, μάλιστα, η αύξηση της τιμής του χρυσού δεν είναι αδικαιολόγητη ούτε αναμένεται να είναι προσωρινή. Οι αγορές ανησυχούν για την ανάπτυξη της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο και για τους ρυθμούς επιστροφής της σε κανονικά επίπεδα, ειδικά από τη στιγμή που τα κρούσματα της πανδημίας συνεχίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνονται.

Παραμένει επιλογή ασφαλείας ο χρυσός

Όπως είναι φυσικό, η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας αφήνει λίγα περιθώρια αισιοδοξίας, μετά τη λήξη του lockdown που έφερε η πανδημία. Αν και οι περισσότερες οικονομίες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα, τα κρούσματα ανά τον κόσμο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει – με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που οι περισσότεροι επενδυτές γυρνούν την πλάτη τους σε επενδύσεις μεσαίου ή υψηλού ρίσκου και προτιμούν τον χρυσό, ο οποίος αποτελεί την κατ’ εξοχήν ασφαλή επιλογή σε περιόδους κρίσης. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, ο μεγάλος όγκος συναλλαγών με την τιμή του χρυσού στην αγορά του forex προκαλεί την αύξηση της τιμής του.

Όλα, βέβαια, θα κριθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Οι επενδυτές και οι αγορές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στον αριθμό νέων κρουσμάτων ανά τον κόσμο και στα έκτακτα μέτρα που ενδεχομένως προκαλέσει η σταθερή αύξησή τους.