Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον οι ασιατικές μετοχές

Οι αγορές της Ασίας ξεκίνησαν και αυτή την εβδομάδα με απώλειες, καθώς οι ασιατικές μετοχές παρουσιάζουν απώλειες που οφείλονται στην επιφυλακτική τους στάση προς το αμερικανικό δολάριο (USD). Ο δείκτης Nikkei άνοιξε με πτώση 1%, το αυστραλιανό χρηματιστήριο έχασε έδαφος, ενώ οι περισσότερες μετοχές σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα βρέθηκαν στο “κόκκινο”.

Η ευθύνη για τις αρνητικές επιδόσεις των ασιατικών χρηματιστηρίων και μετοχών στην αγορά του forex ανήκει στην Ουάσιγκτον και στις ανησυχίες για την αμερικανική πολιτική. Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναμένεται να μιλήσει στο Κογκρέσο και να παρουσιάσει τα πρώτα σημεία των οικονομικών αλλαγών που θα φέρουν οι πολιτικές του, σχετικά με τη μείωση φόρων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών εταιρειών ανά τον κόσμο.

Το ενδεχόμενο αυτό καθιστά εξαιρετικά επιφυλακτικές τις αγορές, ειδικά απέναντι στις οικονομίες των ασιατικών χωρών – άλλωστε, πολλές από αυτές στηρίζονται σε τεράστιο βαθμό στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και οι αλλαγές που θα προωθήσει ο κ. Trump θα τις επηρεάσουν. Παράλληλα, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ήδη δέχονται πλήγματα, λόγω της αποδυνάμωσης του USD έναντι του ιαπωνικού γιεν (JPY). Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισοτιμία του ζεύγους βρέθηκε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.