Μικρά κέρδη για την τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε ανοδικά την πορεία της την Τρίτη, αλλά δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να εξασφαλίσει ιδιαίτερα κέρδη. Ο βασικότερος λόγος για την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι αγορές είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία, αν προκαλέσει προβλήματα, θα φέρει για μια ακόμα φορά μείωση στη ζήτηση του πετρελαίου.

Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν κάνει προς το παρόν την εμφάνισή τους, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εμπνέει ανησυχία, περισσότερο στους αναλυτές της αγοράς, πάρα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Τα όρια στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου

Μετά από μια μικρή άνοδο κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας των αγορών την Τρίτη, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε μια μικρή άνοδο, η οποία όμως σύντομα έφτασε στο τέλος της. Το Brent είδε την τιμή του να αυξάνεται κατά 0,3%, στα $74,64 ανά βαρέλι, ενώ το WTI αυξήθηκε το ίδιο, στα $71,48 ανά βαρέλι.

Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου έφτασε πολύ σύντομα στο τέλος της, εξαιτίας των ανησυχιών για τη μετάλλαξη Όμικρον, οι οποίες εντείνονται όσο τα κρούσματα αυξάνονται. Αν και ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να αλλάξει τις προβλέψεις του για αύξηση της ζήτησης του μαύρου χρυσού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς η νέα μετάλλαξη δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές. Νέα μέτρα κάνουν την εμφάνισή τους στις ευρωπαϊκές χώρες, όσο τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ αύξηση βλέπουμε και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως στην Κίνα, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ μεταξύ άλλων. Παράλληλα, αυξάνεται η λίστα των οργανισμών που φοβούνται ότι η νέα μετάλλαξη θα σταθεί εμπόδιο στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και των μεταφορών.