Μικρή πτώση για το EUR/USD

Μια σειρά γεγονότων που προσφέρει ενίσχυση στο αμερικανικό δολάριο έχουν φέρει την ισοτιμία του EUR/USD σε χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες δύο ημέρες. Κατά τη λειτουργία των αγορών την περασμένη Παρασκευή, το ζεύγος κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του 1.0975 και έφτασε έως και το 1.0947. Αντίστοιχα, σήμερα, η αύξησή του ήταν μικρή και πλέον το ζεύγος κινείται στα επίπεδα του 1.0950.

Η αιτία για την πτώση της ισοτιμίας του EUR/USD βρίσκεται στην ενίσχυση που έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες το δολάριο έναντι του ευρώ. Ο μειωμένος αριθμός εργοστασιακών παραγγελιών που ανακοίνωσε η Γερμανία για τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, αποδυνάμωσε το ευρώ. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση παρουσίασε μείωση κατά 0,1%, η οποία ήταν μεν μικρότερη από το αναμενόμενο 0,5%, αλλά ήταν και η δεύτερη συνεχόμενη μείωση, με αντίκτυπο στην οικονομία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, μάλιστα, κάνει πολλούς αναλυτές να προβλέπουν πως η προγραμματισμένη για την Πέμπτη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στην οικονομία. Και με αυτή τη λογική, το ευρώ αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου, καθώς η ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται.