Μικρή πτώση στην ισοτιμία του GBP/USD

Το GBP/USD βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα του 2021, κοντά στο 1.4250, χάρη στη σταθερή ενίσχυση της αγγλικής στερλίνας (GBP) έναντι του αμερικανικού δολαρίου (USD). Η ανοδική πορεία του ζεύγους, όμως, φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί, έστω προσωρινά, καθώς το GBP/USD βρίσκεται τώρα στα επίπεδα του 1.4230, έχοντας υποχωρήσει από τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, όσοι έχουν στηρίξει το GBP έναντι του USD δε φαίνεται να ανησυχούν, καθώς το ζεύγος μπορεί να δοκιμάσει ξανά να ξεπεράσει τα προηγούμενα όρια και να βρεθεί ξανά σε υψηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, οι τελευταίες εξελίξεις ευνοούν περισσότερο την αγγλική οικονομία, με αποτέλεσμα την έκδηλη αισιοδοξία στην αγορά του forex.

Υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου οι οικονομικές εξελίξεις

Το GBP/USD βασίστηκε σε κάποιους παράγοντες, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι εμφανείς, προκειμένου να αυξήσει την ισοτιμία του στα επίπεδα του 1.4250, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει σε ανοδική πορεία, μετά από ένα μικρό διάλειμμα.

Ο βασικότερος παράγοντας είναι η αισιοδοξία που φέρνουν οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικονομία της χώρας έχει ανοίξει, τα περιοριστικά μέτρα έχουν μειωθεί και τα επίπεδα εμβολιασμού αυξάνονται σταθερά. Όπως είναι φυσικό, η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα ευνοεί σε μεγάλο βαθμό την αγγλική στερλίνα.

Παράλληλα, πρόσφατες δηλώσεις των μελών της Τράπεζας της Αγγλίας δείχνουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις. Η δήλωση για αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022, μάλιστα, εξέπληξε τις αγορές και έστρωσε το έδαφος για την άνοδο της ισοτιμίας του GBP/USD. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, μένει να δούμε αν συμφωνούν όλα τα μέλη και αν η αύξηση θα πραγματοποιηθεί.

Τέλος, στις ΗΠΑ, ο βασικός φόβος είναι η άνοδος του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τις πιέσεις που δέχεται το USD. Οι παραπάνω παράγοντες ευνοούν την άνοδο του GBP/USD και δεν αποκλείεται να το ξαναφέρουν σε υψηλότερα επίπεδα.