Μυστηριώδης απότομη πτώση της τιμής του χρυσού

Το πρωί της Δευτέρας, η τιμή του χρυσού δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα, που την έφερε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο. Η απότομη και μυστηριώδης πτώση κόστισε $17 ανά ουγκιά στην τιμή του χρυσού, μέσα σε μερικά λεπτά, κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών της Δευτέρας! Ωστόσο, οι αγορές δεν πανικοβλήθηκαν και σιγά-σιγά, το πολύτιμο μέταλλο ξεκίνησε και πάλι να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα στην αγορά του forex.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η αιτία αυτής της απότομης και σημαντικής πτώσης της τιμής του χρυσού, η οποία οφείλεται, όπως φαίνεται, σε μία και μόνη συναλλαγή, η οποία πιθανότατα ήταν λανθασμένη!

Οι αιτίες της απότομης πτώσης

Αναλυτικότερα, η τιμή του χρυσού κυμαινόταν στα επίπεδα του $1,254.17 ανά ουγκιά, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Σε εκείνο το σημείο, όμως, τοποθετήθηκε μια τεράστια εντολή πώλησης, η οποία έφερε πανικό στους επενδυτές που ξεκίνησαν κι αυτοί να πωλούν, με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να πέσει στα επίπεδα του $1,236.89.

Οι εκδοχές για τη συγκεκριμένη εντολή που προκάλεσε τον πανικό, πάντως, διαφοροποιούνται. Κάποιοι πιστεύουν ότι κάποια μεγάλη τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θέλησε να μειώσει τα αποθέματα χρυσού. Και κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως κάποιος επενδυτής έκανε λάθος με τη συγκεκριμένη εντολή πώλησης, εκατονταπλασιάζοντας τον όγκο της συναλλαγής!

Διόρθωση και επαναφορά της τιμής

Παρά τον αρχικό πανικό οιρισμένων επενδυτών, πάντως, οι αγορές παρέμειναν ψύχραιμες και σύντομα η τιμή του χρυσού διορθώθηκε και επανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου επανήλθε στα $1,244.58, ενώ συνεχίζει να κινείται ανοδικά έως και σήμερα.