Νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έφερε το πλαφόν στη Ρωσία

Η Ε.Ε. και οι G7 αποφάσισαν τελικά να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου, με αποτέλεσμα η τιμή του μαύρου χρυσού να παρουσιάζει άνοδο τις τελευταίες ώρες. Σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως η αύξηση της ζήτησης, αλλά και η επιμονή των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή τους, η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθερά ανοδικά.

Ο καταλύτης στην πορεία του πετρελαίου, βέβαια, ήταν η απόφαση για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, η οποία δεν έχει γίνει δεκτή από τη Ρωσία και μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την τιμή του.

Οι εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου

Το πρωί της Δευτέρας, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 2%, μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου. Συγκεκριμένα, το brent είδε την τιμή του να αυξάνεται κατά 2,2% ($1,84) και πλέον βρίσκεται στα $87,41 ανά βαρέλι. Αύξηση σημείωσε και η τιμή του WTI. Συγκεκριμένα, η τιμή του αυξήθηκε κατά 2% ($1,64) και άγγιξε τα $81,62 ανά βαρέλι.

Οι παράγοντες που προκάλεσαν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι τρεις. Πρώτον, η απόφαση της Ε.Ε. και των G7 να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα $60 ανά βαρέλι έφερε την αντίδραση της Ρωσίας και δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον. Δεύτερον, παρά τις εξελίξεις, οι χώρες του ΟΠΕΚ+, στις οποίες ανήκει και η Ρωσία, επιμένουν στη σταδιακή μείωση της παραγωγής. Και τρίτον, η απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία σημαίνουν αύξηση της ζήτησης και παράλληλη αύξηση των τιμών.