Νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε σε ανοδική πορεία και πραγματοποίησε ένα μικρό άλμα τις τελευταίες ώρες, καθώς πληθαίνουν ξανά οι ανησυχίες για μείωση της διαθεσιμότητας. Μετά τις ΗΠΑ, και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εμπάργκο έναντι του ρωσικού πετρελαίου, κάτι που θα μειώσει σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες της.

Και μόνο στο άκουσμα αυτού του σεναρίου, οι αγορές αντέδρασαν άμεσα, προκαλώντας αύξηση στην τιμή του μαύρου χρυσού. Ενώ η τιμή του πετρελαίου είχε ξεκινήσει να δείχνει σημάδια υποχώρησης, επανήλθε σε άνοδο, η οποία το έφερε ξανά σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου

Το κλείσιμο των αγορών τη Δευτέρα είδε την τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, η αύξηση άγγιξε το 7%, με το brent να κλείνει στα $115,62 ανά βαρέλι και το WTI στα $112,12 ανά βαρέλι.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στις νέες ανησυχίες των αγορών. Ουκρανία και Ρωσία δε φαίνεται να φτάνουν σε κάποιου είδους συμφωνία, η οποία θα φέρει εκεχειρία. Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αρχικά είχαν αρνηθεί να συμπλεύσουν με τις ΗΠΑ, μποϊκοτάροντας το αμερικανικό πετρέλαιο, πλέον σκέφτονται να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη πορεία. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, όμως, δε θα προκληθούν προβλήματα μόνο στη ρωσική οικονομία, αλλά και στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τέλος, αναμένεται να πάρουν τις αποφάσεις τους τις επόμενες ημέρες, μετά από μια σειρά συναντήσεων, στις οποίες θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden, με σκοπό να τους πείσει για νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία.